ПП-ДБ внесоха промени в закона за МВР  за задължителни персонални видеокамери (боди

...
ПП-ДБ внесоха промени в закона за МВР  за задължителни персонални видеокамери (боди
Коментари Харесай

Внесен е закон за задължителни боди камери на полицаите

ПП-ДБ внесоха промени в закона за МВР  за наложителни лични видеокамери (боди камери)  на служителите на реда, както и за наложителни видеорегистратори на колите на вътрешното министерство и НСО. Законопроектът е импортиран от 8 депутати от парламентарната група, измежду които Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, Божидар Божанов, Искрен Митев. Те оферират и всичко записано чрез камерите - видео и аудизаписи, да може да се употребява като доказателства.
Депутатите аргументират задължителността на боди камерите с оглед " зачестилите случаи на обвинявания в полицейско принуждение, превишаване на полицейските пълномощия и корист с власт ". " Тези обвинявания и неналичието на безапелационни доказателства за съпричастието на полицейските служиетели при осъществяване на непозволени дейности или тяхното оневиняване пораждат в обществото чувство за безотговорност, полицейски произвол и затвърждават усещането, че силовите способи и заплашителното държание на служителите на реда е техен жанр и способ на работа ", пишат народните представители. Те дават като образци и последните случаи на полицейско принуждение при потутшаване на митинга против БФС и случая с умрелия след полицейско гонене мъж в Стара Загора.  Депутатите оферират задължители боди камери да имат на процедура всички служители на реда, които са на улицата или са в акции. Такива ще имат всички, които реализират дейност по запазване на публичния ред и обезпечаване сигурността на придвижването по пътищата. Камери би трябвало да рабоят върху служители на реда, които реализират патрулно-постова активност. териториално обслужване на популацията, наблюдаване на държавната граница, характерна охранителна активност за присъединяване в ограниченията за реализиране на летищна сигурност в публичните зони и периметъра на летищата и използване на компенсиращи ограничения, защита на обекти и дипломатически представителства, при обезпечаване на публичния ред при осъществяване на мероприятия и конвоиране и съпровождане на лица в страната и в чужбина. Такива би трябвало да има и при освобождение на заложници, задържане и неутрализиране на причинители на закононарушения, както и при защита на хора. По време на митинги служителите на реда не носели боди камери, тъй като се страхуввали да не им ги счупят. Това скандално разобличаване направи единствено преди седмици шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов в изявление за Нова телевизия. На въпрос дали по време на митинга против БФС през ноември м.г. чиновниците на Министерство на вътрешните работи са носели камери, които да са запечатали полицейски произвол и принуждение, Николов отговори, че те не са имали такива.
" Преценено е, че тези боди камери, които се закрепвват обикноввено на ревера на чиновниците стават доста лесно чупеща се движимост при сблъскване с навалица и откриваме страхотни неналичия на камери откакто сме влезнали в подобен спор с протестиращи ", разгласи Николов. Той натърти, че при всички всеобщи събития има служител на реда или служители на реда, които снимат, както дейностите на протестиращите, по този начин и тези на сътрудниците си.
В същото време обаче, шефът на Столична дирекция на вътрешните работи разгласи, че боди камерите към този момент щели да станат наложителни за всички служители на реда, които работят на улицата. Николов обаче не изясни по какъв начин към този момент няма да им ги чупят протестиращи, както и не даде никакви детайлности по кое време ще стане това, както и дали към този момент е стартирана работа по оповестяването на социална поръчка за придобиването на устройствата.
Повече от естествено е тъкмо по време на всеобщи мероприятия служителите на реда да имат камери. Има задоволително модели, които може да бъдат поставени без боязън, че ще бъдат счупени или развалени. Отделно от това от всички видеа - да вземем за пример при митинга против БФС, се виждаше, че не малко служители на реда бяха облечени с протектори, като робокопи, които скриваха освен номерата им, само че и умерено можеха да прикриват и боди камерите от външно въздействие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР